سایتها روز به روز در حال گسترش هستند، در طول 24 ساعت هزاران سایت در دنیا راه اندازی میشود. اما همه موفق میشوند؟ پاسخ خیر است! موفقیت یک سایت به موارد و نکات بسیاری وابسته است. ما در مقاله “6 روش کسب درآمد از سایت” به برخی از روشهای متداول رسیدن به درآمد از طریق سایت پرداختیم. البته مواردی که در مقاله مذکور ذکر شد برای کسب درآمد از سایت بود.! اگر شما طراح سایت شوید میتوانید فرصتهای شغلی بسیار بیشتری را به دست بیاورید. البته اگر بخواهید خودتان به عنوان طراح دست به طراحی و راه اندازی سایت بزنید، باید با بسیاری از قواعد و اصول این کار آشنا شوید.
یک طراح سایت باید با اصول قواعد بسیاری آشنا شود. این موارد در حوزه های مختلفی هستند، که اگر بخواهیم مثال بیاوریم باید به اصول سئو در طراحی، ارتباط داخلی صفحات و … اشاره کرد. در ادامه به معرفی این اصول خواهیم پرداخت. اکنون که شما این مقاله را میخوانید شاید چند دقیقه بیشتر وقتتان را نگیرد. اما نویسنده سالها برای به دست آوردن درک درستی از نگارش محتوا اصولی وقت گذاشته است. همچنین برای نگارش یک مطلب اختصاصی در زمینه طراحی سایت روزها تحقیق کرده است.
به طبع برای طراح سایت شدن نیاز به کسب تجربه و یادگیری خواهید داشت. این کار نیز ممکن است برای رسیدن به درک درست به سالها بیانجامد. اما اگر از تجربیات دیگران استفاده کنید در تسریع روند کارتان به شما کمک خواهد کرد. شما میتوانید به صورت پراکنده این تجربیات را به دست آورید اما ممکن است برخی موارد مهم از قلم بیفتد. اینجاست که ما پیشنهاد می کنیم با دیدن دورههایی مثل آموزش طراحی سایت خود را سریعتر حرفهای کنید.
در این مقاله چه چیزی می خوانیم؟
- سایت چیست؟
- چند نوع سایت برای راه اندازی وجود دارد؟
- مراحل راه اندازی سایت
- سخن پایانی و دوستانه
سایت چیست؟
توضیح علمی و تخصصی این مورد کمی پیچیده است. اما اگر به صورت ساده بخواهیم جواب این سوال را بدهیم میتوانیم بگوییم: سایت در واقع تعدادی صفحه هستند که در یک سرور همیشه متصل به شبکه اینترنت نگهداری میشوند. هر سرور میتواند اختصاصا یک سایت را در خود جای دهد و یا تعداد بیشتری را میزبانی کند. این سرور توسط یک ip اختصاصی قابل دسترس هستند. مدیران سایتها به این ip ها نامهایی به نام دامنه متصل میکنند.
راه اندازی سایت می تواند با استفاده از کد نویسی اختصاصی طراحی شود و یا با استفاده از یک نرم افزار تحت وب مانند وردپرس باشد. هر کدام از این روش کاربرد خود را دارند. عموما نرم افزارهای تحت وب که به CMS شناخته میشوند محدودیتهایی دارند. البته نرم افزار وردپرس با استفاده از افزونههای مختلف میتواند طیف وسیعی از نیازها را پوشش دهد. اما اگر به فکر راه اندازی یک سایت بسیار تخصصی و خاص هستید باید به فکر کد نویسی اختصاصی باشید.
چند نوع سایت برای راه اندازی وجود دارد؟
سایتها بر اساس معیار های مختلفی در دسته های گوناگون قرار میگیرند. هر دسته از این سایتها ویژگیهای خود را دارند. به طور مثال برخی از آنها به راحتی قابل بروز رسانی هستند و برخی نیستند. ازجمله این دسته ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سایت های راه اندازی شده استاتیک
طراحی این گونه از سایتها به شکلی است که به صورت بصری امکان بروز رسانی در آنها وجود ندارد. بنابراین برای ویرایش و بروز رسانی نیازمند دانش برنامه نویسی و آشنایی با کدهای سایت هستید. هزینه طراحی اولیه و نگهداری از این سایتها بسیار پایین میباشد اما هزینه هر بار بروز کردن بالا خواهد بود. البته نکته مثبت این است که در هنگام لود شدن از سرور به منابع کمتری نیاز خواهید داشت و در نتیجه سرعتی بسیار بالاتر از سایتهای داینامیک خواهید داشت.
سایت های راه اندازی شده داینامیک
این گونه وبسایتها به گونهای طراحی شدهاند که به راحتی میتوانید آنها را به روز نمایید. عموما طراحی و راه اندازی توسط سیستمهای مدیریت محتوا انجام میگیرد. بنابراین امکانات گستردهای در اختیار کاربر قرار خواهد گرفت. البته هزینه راه اندازی اولیه این گونه وبسایتها نسبت به سایتهای استاتیک بالاتر است. اما هزینه بروز رسانی بسیار پایینتر میباشد و شما آزادی عمل بیشتری در آینده خواهید داشت.
سایت های فلش یا متحرک
این وبسایتها گرافیک و زیبایی بصری بسیار بالایی دارند. عموما طراحی آنها توسط افراد حرفهای انجام میگیرد و این موضوع بروز رسانی های آینده را دشوار میکند. علاوه براین با توجه به استفاده فزاینده از محتوای حجیم گرافیکی لود آنها بسیار بیشتر از سایر سایتها زمان خواهد برد. همچنین نمیتوان بر روی سئو و ورودی موتورهای جستجو برای آنها حسابی باز کرد.
انواع سایت را با صورت تخصصی بیان کردیم اما کاربران بیشتر با دسته بندی محتوای سایت ما کار خواهند داشت. بنابراین برخی از این گونه سایتها را معرفی میکنیم:
فروشگاه اینترنتی: این گونه سایتها محصولی را در اختیار کاربران میگذارند فرقی نمی کند محصول فیزیکی یا دانلودی باشد.
شبکههای اجتماعی: شاید بگویید شبکههای اجتماعی محیط اپلیکیشن هستند. اما عموما همه آنها نیازمند یک نسخه تحت وب هستند و آن را نیز دارند و اپلیکیشنها بیشتر برای ترویج آنها ساخته شدهاند.
شرکتی: شرکتها و کارخانههای بزرگ و حتی کوچک برای برند سازی اقدام به راه اندازی سایت شرکتی میکنند. این وبسایتها اطلاعات شرکت را در اختیار کاربران قرار میدهد.
سایت های مجله ای، اشتراک گذاری عکس و فیلم، شخصی و… را نیز میتوان معرفی کرد.
مراحل راه اندازی سایت
حال که متوجه شدیم سایت چیست و با انواع سایت نیز آشنا شدیم وقت آن رسیده تا به مراحل تاسیس یک سایت بپردازیم. اما باید بتوانید مدیریت وبسایت خود را به بهترین نحو انجام دهید. این امر نیازمند تحقیق و کسب تجربه و دانش مورد نیاز می باشد. به طور مثال شما باید با قواعد سئو، نگارش محتوا و… آشنا شوید. البته پیشنهاد ما استفاده از دورههای مدیریت سایت فرادرس است.
هدف از طراحی سایت را مشخص کنید
هیچ کاری بدون هدف موفق آمیز نخواهد بود. این که شما ندانید قرار است به چه چیزی برسید و یا چه خدمتی را ارائه دهید میتواند به شکست شما بیانجامد. راه اندازی یک سایت در اینترنت مانند راه اندازی یک کسب و کار در دنیای واقعی است. به طور مثال شما قصد دارید یک کتاب فروشی در دنیای واقعی تاسیس کنید. هدف مشخص است و ساخت یک فروشگاه کتاب است. شما میتوانید این هدف را در تاسیس وب سایت خود نیز دنبال کنید.
زبان برنامه نویسی یا سیستم مدیریت محتوا خود را انتخاب کنید
سایتها با ابزار های مختلفی طراحی میشوند و شما باید انتخاب کنید که با کد نویسی اختصاصی میخواهید سایت خود را راه اندازی کنید و یا از سیستم مدیریت محتوا بهره خواهید برد. این انتخاب به هدف شما از راه اندازی سایت بستگی دارد. به طور مثال اگر شما میخواهید سایت مجلهای تاسیس کنید بهترین انتخاب سیستم مدیریت محتوا وردپرس است.
دامنه خود را انتخاب کنید
یکی از پایههای اصلی یک سایت دامنه است. دامنه به هاستیگ شما متصل و جایگزین ip سرور میشود. برای انتخاب یک دامنه مناسب باید به نکات بسیاری توجه کنید. دامنه در واقع نام سایت میباشد و به طور مثال سایت پاپ لوکس از دامنه poplux.ir استفاده میکند. این دامنه جایگزین ip شده است و باعث زیبایی آدرس و نام پاپ لوکس شده است. همچنین باعث ماندگاری نام سایت در مراجعات بعدی شده است. ip درواقع عددی مانند 5.127.175.102 است که باعث سردرگمی کاربران در مراجعات بعدی میشود. اگر بخواهیم نمونه های دیگری بیاوریم به سایت فرادرس با دامنه faradars.org میتوان اشاره کرد. البته اکنون همه سایتهایی که به صورت حرفهای فعالیت میکنند از دامنه اختصاصی خود استفاده میکنند.
یک هاست مناسب بخرید
هاست در واقع یک سیستم قدرتمند (سرور) است که همیشه به شبکه اینترنت متصل است. اطلاعات، فایلها و هر چیزی که در یک سایت میبینید توسط هاست ذخیره شده و در زمان مناسب برای کاربر فراخوان میشوند. انتخاب یک هاست مناسب به سرعت و در نهایت به کیفیت و سئو سایت شما کمک میکند. البته شما میتوانید هر زمان که بخواهید هاست خود را تغییر داده و یا ارتقا دهید.
طراحی و راه اندازی سایت
حال که هدف را مشخص و زیرساختهای اصلی را تهیه کردید نوبت به شروع طراحی میرسد. اگر بخواهید با سیستم مدیریت محتوا سایت خود را راه اندازی کنید، باید شروع به نصب آن کنید. با توجه به گستردگی، یادگیری این مورد به شما پیشنهاد میدهیم تا در دورههای آموزش طراحی و مدیریت سایت فرادرس شرکت کنید و کار خود را اصولی آغاز کنید.
سخن پایانی و دوستانه
به عنوان کسی که در زمینه طراحی سایت 6 سال تجربه دارد پیشنهاد استفاده از دوره آموزش وردپرس را به شدت توصیه میکنم. صادقانه عرض کنم که به دلیل شروع بدون یادگیری در سال اول 4 سایت ناموفق داشتم و با کمک تجربیاتی که از شکستهایم به دست آوردم و همچنین استفاده از آموزشهای مختلف در این زمینه اکنون با خیالی راحت و بدون نگرانی انواع سایتها را طراحی و مدیریت میکنم. امیدوارم این مقاله راهنمای خوبی برای شروع کار شما باشد.